Någonsin bett igen?

Det jag är livrädd för är att jag kanske aldrig mer kommer kunna rida Chuck på bett. Jag kollar hans mun regelbundet och det är lixom ett ärr precis där såret varit. Grejen är att jag vet inte om detta ärret kommer finnas där hela hans liv eller om det bara håller på att läka ihop.

Om det är ett ärr, precis som vi får ärr som stannar med tiden så är jag rädd att han aldrig mer kommer kunna gå på bett. Jag tänker ibland att det inte är värt att lägga alla dessa pengar på tävling när jag ändå rider på hacket, men sedan slår det mig att tänk om situationen faktiskt är så, att jag aldrig mer kommer kunna hoppa honom på bett..

Jag tänker inte chansa en enda sekund, han kommer gå på hack i 3 månader, inga undantag. Om ärret fortfarande är där om 2 månader så får han gå på hack ytterligare. Jag är livrädd att det ska gå upp igen och gör det de, så kan jag lova att det är sista gången han har ett bett i munnen.

Eftersom det sitter så dumt till och inte är i mungipan utan på sjävlaste tandköttet så är det så svårt, jag vill verkligen kunna rida honom på bett igen, men jag erkänner jag är livrädd, livrädd att förstöra hans mun för gott..

Kan det vara så, någon som har varit med om liknande? Eller om jag ger det tillräckligt med tid, bör det fungera igen sen? Tacksam för alla tips och svar!


Kommentarer
Postat av: Evelina

Min ponny fick ett relativt stort sår i mungipan får ett tag sedan, det kom över någon natt, säker att hon ätit ngn växt eller så. Vilket som så kunde jag inte heller rida med bett då och hon HATAR hackamore så jag vet verkligen hur du känner och det suger. Men min fick också något liknade ett ärr och jag lät det läka ordentligt och idag går hon att rida på bett som vanligt :)
Nu har jag inte riktigt hängt med på varför han har sår eller hur lilla det är men annars är det ju alltid en bra idé att använda en salva, det gjorde jag :)

2013-08-18 @ 14:30:10
URL: http://evelinahofstedt.horseworld.se
Postat av: mikaela

Det tar ca 2 månader för en skada att läka, själva såret läker fort men det är vävnaden som tar ca 2 månader att läka, när du ska börja med bett rekomnderar jag ett rakt bett (ej nova för det är för mjukt) som ligger an mot tungan ist för lanerna och du slipper trycket där, det är vad jag har fått höra att man ska börja med ett rakt bett efter en skada i munnen :) hoppas de hjälpte nått iaf

2013-08-18 @ 15:45:12
URL: http://allroundtjejen.devote.se
Postat av: Minette

Jag har också haft problem med sår i munnen på min ponny men det satt precis i mungipan. Jag fick som rekommendation av tandläkare att rida på hack i 3 månader eftersom det tar rätt lång tid för en sådan skada i munnen att läka helt. Jag kämpade och höll ut dessa 3 månader på hack, red tillochmed med det ett par veckor över tiden för att vara helt på den säkra sidan, och nu är det helt läkt och har inte gått upp igen. Det jag gjorde under tiden var att smörja mungiporna varje dag med silversalva och massera lätt någon minut för att få igång blodcirkulationen. I början var det inte alls populärt med salvan och jag hade mer i ansiktet än vad hon hade i mungiporna när jag hade smörjt klart men efter ett tag lugnade hon ner sig och nuförtiden gapar hon varje gång jag ska smörja! :) Efter ungefär en månad kom tandläkaren tillbaka för att titta hur det såg ut hon sa att det hade läkt ihop mycket fortare än vad hon hade trott! Om det var salvan eller inte vet jag inte men det är iallafall ett tips som kan vara värt att prova. :) Hoppas allt löser sig för dig och Chuck, ni är riktigt fina tillsammans!

Svar: Jo, tyvärr kan jag inte smörja med salva inne i munnen.. men tack för tipset! :)
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-08-18 @ 16:34:42
Postat av: L a m i a s . s e

Kan du inte testa andra bettlösa alternativ, andra hackamore eller helt enkelt bettlöst träns?

Svar: Inget annat är tillåtet att tävla på och jag vill inte tillbringa resten av tiden med honom på bettlöst lixom.. :(( usch
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-08-18 @ 16:49:01
URL: http://lamias.se
Postat av: Andrietta

Usch, hoppas det läker! :/

2013-08-18 @ 17:00:23
URL: http://andriettajosefin.horseworld.se/
Postat av: Erica

jag har en kompis vars häst hänger mkt på bettet och får därav sår i mungipan. Hon tar därför hästen till veterinär då det uppstår och så bränner han såret för att förbättra läkningen och minska sårets spridning ungefär. Möjligen värt att diskutera alternativa behandlingsmetoder, mer än vila, med en veterinär.

2013-08-18 @ 17:05:10
Postat av: Sara

http://katarinaaberg.blogspot.se/2013/07/tillatet-att-tavla-pa-annat-bettlost.html

Svar: Detta står dock att det är för häst.. inte ponny :(
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-08-18 @ 18:12:45
URL: http://ungaryttarens.blogg.se
Postat av: Kerstin Falk

Hade en kompis vars mammas häst fick ett sår i mungipan som konstant gick upp... De testade massa bett och det slutade med att hon red ganska länge på graman + bettlöst (tror det var ett micklem) för att få lite stopp på honom och inte behöva slita på munnen i onödan, nu går han på ett sådant här http://www.horze.se/Sprenger-KK-Ultra-2-Type-tränsbett%2C-Aurigan%2C-16-mm/13240,sv_SE,pd.html. Tror dock hans sår var mer i mungipan, men det tog bra länge innan han fick gå på bett. Hon försökte massor och en idag får man tänka på hur han rids. Inget slitande.

2013-08-18 @ 20:34:09
URL: http://ksf.blogg.se
Postat av: Sabina

Tror du gör alldeles rätt i att rida på hack! Bara att hålla ut och sen när du får börja rida på bett är det nog bra att du succesovt vänjer in munnen på at ha bett igen så att vävnaden vänjer sig, då borde det inte vara ngn fara! Mitt sto har hos tidigare ägare fått utså en massa skarpa bett trots skada i munnen och har numera fått så illa ärr så att det har bildats brosk i bla mungiporna :( Henne kan jag knappt kontrollera med kandar i hoppning, kan rida med tränsbett på bana när jag rider dressyr men det är kämpigt, hon känner liksom int ebettet pga ärren :(
Och precis som ngn skrivit härovan, rid på ett rakt bett till att börja med då det ligger bäst/stillast i munnen. Bara du håller dig borta från bett i dessa tre månader så tror jag inte att det är några problem att rida på bett sen! :))

2013-08-21 @ 12:45:42
Postat av: Carro

Hej! Jag har hört om andra ponnys som varit lite som chuck, ett tips är att prova sidostycken som är gjorda för just hackamore och gör att när man tar ett tygeltag så åker inte sidostyckena längre in på kindbenen vilket gör att du blir starkare när det tar emot, lite som att sätta en rem eller kedja på pessoa typ, hackamore sidostyckena är nog inte så dyra och finns säkert på horsemeup eller nått? :)

2013-08-21 @ 22:01:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0