Pessoabett, varför, varför inte?

Jag fick ett litet ryck när jag läste ett inlägg på en annan blogg om just Pessoabett. Jag kom in på det via min buddie Alvidas blogg. Jag vill först och främst säga att detta är inte pekat mot någon, vill inte vara elak mot någon. Alla har sina åsikter och här kommer min.

Först och främst vill jag visa er utdrag ur inlägget jag läst. "Istället för att betsla upp till t.ex. ett pessoabett om hästen är stark ska man för det första ta reda på varför hästen är så stark, oftast är problemet att grundarbetet inte sitter och att betsla upp är då en genväg."
Här vill jag lägga in mina egna erfarenheter. När jag köpte Chuck gick han bra i hoppningen på ett tredelat vanligt tränsbett. Desto mer vi jobbade med grundarbetet och att han skulle vara lydigare osv. Desto starkare blev han i sin kropp och då behövde vi betsla upp. Jag har betslat upp tre gånger sammanlagt för att jag har jobbat så jäkla mycket med att han ska vara lydig, bygga muskler osv. Det är just därför jag behövt betsla upp och jag vet att det är så i många fall.

Ja, jag har läst mycket om pessoabett, både sant och falskt och en gång i tiden var jag också emot detta bett men nu känner jag att det är ett bett som faktiskt behövs i vissa tillfällen och varför ska dessa människor behöva känna rädsla för att använda det? Min kompis frågade mig om hjälp när det kom till bett till hennes nya häst. Hon hade fått tips om just pessoa, men hon var rädd för att använda det efter allt hon hört om det. Så ska det inte behöva vara. Att testa ett bett 5 ggr tar inte sönder hästens mun.

Jag tycker så att ska man betsla upp, kolla med en kunnig person och testa dig fram. Många testar gärna pelham eller andra liknande bett innan de testar pessoa. Vissa hästar måste helt enkelt gå på ett pessoabett. Och kom inte och säg "det är det enda bettet den kan ha för att den ger upp, den får så ont att den sluter kämpa emot". För det är bullshit. Om en häst far illa av ett bett så märkar man det direkt. T.ex att hästen slår upp med huvudet mycket. Det kan ju hända med alla möjliga sortens bett och märker man det så slutar man. En häst ger inte upp efter 5 minuter, alltså om den går bra på ett pessoabett en gång betyder det kanske att den trivs på det. INTE att den gett upp. 

Dubbla signaler. Precis så har alla fått lära sig, ett pessoabett trycker i nacken samtidigt som bettet trycker upp i mungiporna. Ja, det låter som dubbla signaler. Hästen kommer troligtvis vilja bli av med trycket i nacken och sänker huvudet. Eftersom den då märker att det inte blir bättre kommer den testa att höja huvudet. Och vips så släpper handen som håller i tygeln efter. Hästar har lätt för att lära in saker och efter bara något pass på pessoa har hästen fattat grejen, om jag bär upp huvudet lite mer så släpper trycker både i munnen och nacken. Nej, ett bett som pessoa ä inget bett att rida dressyr på, för då kan du aldrig få en ärlig känsla i handen. Men nu snackar vi om t.ex hoppning och uteritter. Många hästen blir tunga i handen vid hoppning och då hjälper det inte med ett pelhambett. Då kan man behöva rida på pessoa.

Sedan vill jag även tillägga att hemma kan man alltid sätta dit en kedja i översta ringen på bettet och då kan det inte trycka mer i nacken än med ett pelhambett. På tävling vet jag inte om detta är tillåtet, men hemma kan man alltid göra det. Delta finns det också något som heter. Sätter man en delta i sitt pessoabett så minskar även chansen att det trycker i nacken då tygeltaget fördelas över ringen som bettet sitter i och nedersta ringen.

Ännu bättre lösning, vill du ta bort trycker i nacken. Köpt ett dyon the difference. Då kan jag lova att bettet bara ger en signal och det är att hästen ska ta upp huvudet.


Ja, MEN bettet kan ju gå upp i gomen på hästen. JA! Tänkt att det kan det, men den risken är precis lika stor med ett annat två eller tredelat bett. Ett tvådelat kimblewick kan väll gå upp i gomen minst lika mycket, inte sant? Har ni hört om oledade bett? Sätt in ett rakt bett i munnen och jag lovar att det inte går upp i gomen. Och japp, det finns även raka pessoabett. Det problemet löst.
 
 
Visste ni dessutom att en häst som går på ett pessoabett med en mjuk hand har ofta mycket finare tänder än en häst som går på vanligt bett med hård hand. Tänkt vad mycket bettet faktiskt kan lindra. Mycket mer än vad det kan ta skada.
Om alla nu tycker att pessoabett är ett så hemskt bett, varför reagerar ingen på hissbett? Jag har inget emot hissbett heller men i mina ögon borde det se värre ut än ett pessoa, eller? Likaså med gagbett, det är ingen som tycker illa om de, men hur mycket trycker inte det på hästens nacke? Jag har fortfarande INGET emot någon av dessa betten, jag vill bara få lite reaktioner i er som faktiskt tycker illa om pessoabett. Vakna upp lite. Är det verkligen så hemskt?

Slutligen vill jag säga att det finns alltid undantag. Jag har sett hästar som gapar, slår med huvudet och visar vitögonen för att dom verkligen inte trivs på just detta bettet. Men jag har också sett riktigt lyckliga hästar som hoppar hur bra som helst på detta bett. INTE för att hästen gett upp, utan för att den funkar på det.


Jag var tvungen att låna denna bilden på Annie som rider för min gamla klubb. Hon och hennes ponny Bilbo var och tävlade igår och gjorde en kanonrunda. Hästen varken gapade eller såg ut att vantrivas. Tvärtom, de såg riktigt samspelta ut och hästen hade spetsade öron hela rundan. Foto: carlssonpataket.se
Om någon vill att jag tar bort bilden, bara säg till!

Kommentarer
Postat av: Annie kristiansson

tack så mycket.ja det gick bra i första klassen. verkligen inte i andra kan man säga. <3

Svar: Jag såg det, men du får se det positiva i det hela! Första klassen var en toppenrunda, kunde inte gått bättre, nästa tävling går båda klasserna bra! Du har verkligen hittat en fin ponny. <3
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-07-20 @ 10:02:42
Postat av: Maja-wildpieces

Word!
Så jäkla rätt skrivet, jag önskar att fler kunde tänka på det sättet! Alla bett har sina för och nackdelar, och alla hästar kan inte trivas på samma bett. Det är olika för varje häst, och då ska det också få vara det! Bra skrivet Carro!

2013-07-20 @ 10:32:00
URL: http://wildpieces.blogg.se
Postat av: amanda

Jag förstår absolut att man betslar upp hästen, rider själv på pelham ibland. Pessoa är dock något som jag aldrig vill rida på hur många fördelar det än kan ha. Inte för att det ger dubbla singnaler utan för att man kan dra hur mycket som helst utan att det tar stopp. Om man ramlar av och inte släpper tygeln tillexempel eller är på väg av, då hinner man inte tänka på att man ska släppa tyglarna. Visst är det inte jätte stor chans att man drar runt bettet men jag vill inte ta risken.
Jag dömmer dock ingen annan som rider på det, man känner sin häst bäst och det är ju inte direkt olagligt ;)

2013-07-20 @ 11:16:05
URL: http://amandahed.blogg.se
Postat av: Jennifer

åhh äntligen någon som fattar grejen med starkare bett och pessoa. Så sjukt trött på alla som klagar på det. Far en häst illa av ett bett vare sig det är pessoa eller något annat ser man det på deras kroppsspråk och i deras ögon, är ryttaren kunnig känner man även det när man sitter på hästen. Själv har jag ridit på pessoa på mina 3 senaste ponnysar vilket verkligen har hjälpt oss. Min ponny jag har nu har vart fin fin att betsla ner efter och har dessutom trivs väldigt bra på det bettet. Kanon bett för de som klarar av att rida med det och se hur hästen vill ha det ;)

2013-07-20 @ 14:55:19
URL: http://zandberg.blogg.se
Postat av: Johanna

Sjukt bra inlägg!! Galet bra, det ger ju svar på allt det folk säger är dåligt om pessoa, awesome :)

2013-07-20 @ 20:36:34
URL: http://finanora.blogg.se
Postat av: Ida

Wow, grymt! Fick mig verkligen att tänka om om pessoabett! :)

2013-07-21 @ 00:10:44
URL: http://idawoxlin.horseworld.se/
Postat av: Sabina

Pessoa ÄR ett hissbett. Och de flesta tycker inte att hissbett är bra men Pessoa är värre pga hur det är byggt. Finns inget bra med det bettet och vill man betsla upp finns det Såå många andra alternativ som är hundra gånger bättre. Pessoa och hissbett är bara ren skit. Hur många i toppen rider på Pessoa? Typ ingen, är det nån som gör det sitter det nästan alltid en rem som stoppar vilket ändå inte gör det till ett ok bett! Nä usch Pessoa borde sluta tillverkas och borde inte vara tillåtet på framförallt ponnytävlingar!

2013-07-21 @ 12:17:49
Postat av: Andrietta

Jättebra inlägg!
Och sedan som svar till Sabina; "Hur många i toppen rider med pessoa?" Jadu, kolla upp det och börja räkna. Om så många i toppen rider på det, kan det ju inte vara helt hemskt? Dem är ju liksom världselit, och då borde dem ju kunna ett och annat om hästar och bett...

2013-07-21 @ 18:27:36
URL: http://andriettajosefin.horseworld.se/
Postat av: annie kristiansson

Tack men det tror jag Inte. Ja ibland är han fin <3

2013-07-22 @ 11:59:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0