What to do?

Ja.. jag har längre ingen aning om vad jag ska göra med detta sår. Vi har kollat upp det hos tandläkare och hon trodde det skulle vara läkt och ridbart med bett efter en vecka. Jag red honom 6 pass utan minsta lilla irriterat. Både på novabett, rakt bett och pelhambett. Sedan booom på det sjunde passet så gick det upp. Red ett pass efter detta innan jag började med hackamore. Red då på hacket i drygt två veckor och det var helt läkt efter en vecka. Har ridit två pass på novabettet och nu med pelhambettet så gick det upp. 
Jag förstår inte.

Såret har till 99% kommit från något vasst han råkat äta. Sedan har det inte läkt pga att bettet legat och skavt. Men nu var det verkligen läkt, helt läkt och ändå händer detta. Bettet är varken vasst eller spetsigt på något sätt.

Har ni någon gång varit med om något liknande? Ett jack i tandköttet, där det inte är några tänder. (där bettet ligger) Vad bör jag göra? Ska åka in med honom till ATG igen och se vad dom kan göra, jag är rädd att de inte har något de kan göra mer än att vänta. Men jag vet inte hur länge det ska vila? En månad, tre månader? HJÄLP! :((

Kommentarer
Postat av: M A T I L D A'

Jag är verkligen ingen expert på sånt här, men av det du skrev så låter det som att det är efter du har ridit med pelhambettet som det har gått upp igen??

Svar: Jag har ridit flertal gånger på det utan att det gått upp, det är mer när han är så jäkla stark att jag måste ta tag hårt i honom :(
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-07-15 @ 21:36:43
URL: http://matildajjansson.webblogg.se
Postat av: Karro Westberg

Hej!
Som den över så är jag såklart ingen expert, men jag tänkte bara berätta att det låter väldigt väldigt likt min häst och verkar sitta på exakt samma ställe.
Izabell (min häst) fick det efter ungefär ett halvårs ridning och sen tog det faktiskt 1,5 år innan vi kunde rida klokt på bett. Jag red på hackamore den tiden och när såret hade läkt testade vi olika bett men då gick det upp igen tills vi använde gummipett. Både rakt babypelham och vanligt rakt. Och sen dess har det inte varit några problem. Jag har däremot inte hunnit rida jätte länge på det då hon fick kotledsinflamation men någon månad iallafall, men vi har haft våra fighter och dragkamper i skogen och det har ändå inte gått upp.
Jag har börjat fundera på ifall hon kan vara allergisk mot metallen men jag vet inte ens om det är möjligt. Det borde ju inte vara omöjligt liksom?
Vi hade också tandläkare ute men hon hade ingen aning om vad det var faktiskt..
Så min lösning var gummibett men det behöver ju inte vara samma för C :)

2013-07-15 @ 21:51:22
URL: http://karrowestberg.blogg.se
Postat av: Karro Westberg

http://karroannie.blogg.se/2012/april/hast-tandlakaren.html#comment

Här är ett inlägg från min gamla blogg, på sista bilden ser man hennes sår

2013-07-15 @ 21:55:30
URL: http://karrowestberg.blogg.se
Postat av: Karolina Westberg

Oj. Det stog visst tandköttet. Bra att min hjärna funkar ;))

2013-07-15 @ 23:19:35
URL: http://karrowestberg.blogg.se/
Postat av: Saga

Jag har haft jättemycket problem med min ponny, hon har fått sår i munnen. Inte i mungipan utan ett jack på insidan av munnen. Som värst var det 3 cm långt och vi trodde det var något med tänderna så vi åkte till Pia på ATG. Det var inte tänderna men så fort hon hade bett i munnen blödde det. Det spelade ingen roll vilket bett, Pia sa att vi kunde testa olika nosgrimmor men ingenting hjälpte. Jag red på hack tills såren var läkta. Det var fortfarande lite "mörkt" eller som ärr där såren hade varit. Vad jag kunde läsa mig till på nätet var att först läker såret så att man inte ser det så tydligt, som du beskriver på Chuck och likaså som det var på min ponny. Men under det som ser läkt ut kan det ta flera månader innan det läks. Så man ska inte tro att det är helt läkt för att det inte syns så tydligt, under är det fortfarande känsligt och inte riktigt läkt.

Jag höll på att testa massor med bett men inget hjälpte. Jag testade ett kimblewickbett med tungfrihet för jag tänkte att det kanske är för att det är delat eller mjukt så det böjer sig mot mungiporna och så klämmer det och blir sår innanför högre upp. Mitt problem löste sig på så sett, någon gång om hon har varit väldigt stark kan hon ha något sår men annars är hon en väldigt känslig häst, man kan inte hålla och dra.
Det är svårt eftersom du beskriver Chuck som stark som en oxe och man kan ju inte låta en häst skena runt bara för att den får sår i munnen om man tar i den. Jag vet tyvärr inte hyr du ska gå vidare men antagligen får du rida på hack tills det ser läkt ut igen, kanske börja trimma lite dressyr med bett igen och ta det försiktigt. Det är verkligen skittråkigt Carro, ni som var på G nu. Sedan har du ju lite tävlingar inplanerade snart och vet inte riktigt hur du ska hinna lösa det till udden..
Du får fundera.. Hoppas jag har hjälpt dig med något iaf, tyckte problemen lät ganska lika varandra.

Svar: Precis så är det för mig med. Dock är C inte alls den känsliga typen när det kommer till sår osv. Han har aldrig någonsin fått sår efter ett bett. Utan det är ett sår som kommit från något annat och sedan inte kunnat läka pga att bettet legat på.
Hoppade honom på hack idag och ska rida på det i två till tre månader nu. Det funkade över förväntan och jag är så glad för det :D
carolinebagfeldt.blogg.se

2013-07-16 @ 12:14:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0